lørdag 18. august 2018

Blåbær-berta...og StikkUt-turer !


Kvire, kvitre...når jeg kom hjem fra jobb i går og steig ut bilen, hørte jeg en enorm kvitring, og skjønt med en gang hva som på ferde!! Fru Svarttrost hadde samlet heile storfamilien sin på minst 100 medlemmer, for å finne opplagsnæring til sin lange ferd til varmere strøk!
Dei satt i lønnetreet like ved hagen vår og i tur og orden rensket "Ipsens ripsbærbusker" til naboen !
Jeg var overlykkelig for at dei ikkje hadde angrepet min ripsbusk først, for der var det store, solmodne og saftige bær som burde vært plukka for ei stund siden. Kan ikkje skylde på at jeg ikkje har hatt tid, men heller på prioriteringa av tid !
Fru Mo er nemlig bitt av en ørliten StikkUt-basill, og dermed går det nokken ettermiddager i uken til det. 
Jaja, ikkje det værste å bruke tida si på.....kunne jo valgt pub-livet!! Haha...særlig jeg da!


Rips til saft og nokken kultiverte blåbær til å nyte der og da !!

Men operasjon "ripsbær-redning" var i gang, jeg hentet bærbøtta mi....alle entusiastiske bærplukkere har vel si egen bærbøtte...og satte igang med å renske bærbusken!!
I mitt indre hørte jeg min farfars stemme som alltid sa: 
du må plukke hver eneste grein heilt rein for bær, og huske alltid å ta av kjengen, ellers blir det ikkje bær der neste år !!
Og vi ungane gjorde selvfølgelig som han farfar sa!! Men ditta med å plukke kjengen og bær til neste år er no bare tull har jeg erfart i voksen alder !!
Jaja...det var ikkje ei bær igjen til trasten når jeg var ferdig...men det såg ut som om dem var mette og gode siden dei knapt nok klarte å lette fra greina når dei, "reiste" fra naboens matfat.

Glad i traster jeg, dei synger så vakkert og er et godt vårtegn, men ripsbæra mi, den vil jeg ha i fred.


Så no e det altså på`an igjen...med bærdilla !!
"Loppa"( meg!) ..har fått smaken på ...nei ikkje blod, men søte bær!!
Faktisk ingen vampytendenser her, nei!
Med hjørnetenner som har vært i virke i over 50 år, så er dem like lite spisse og skarpe som ei steinalderøks!! Runde i kantene...litt hakkete og i allefall etter en blåbærtur...gråblå i fargen ! Lite kledelig, men pyttsann...det bryr jeg meg ikkje nokke om.



Vi hadde ei koselig helg på Harevad. Ann Cecilie, hunden Lotta og meg....og masse kviger overalt...og nokken sauer ja....
Vi kunne ikkje spise middag før vi hadde sett han Karsten springe...Ann Cecilie var så nervøs!!!


Og etter en weekend på fam.Utgard/Dimmen si koselige hytte i Horningdalen i lag med beste venninna Ann Cecilie og den heldige og snille hunden Lotta, så blei det nokken liter med blåbærsaft i fryseren. Godt tilbehør til søndagsmiddagen nokken helger kommende vintersesong!
Og ikkje bryr jeg meg om dinna moralens pekefinger som sier: du må ikkje drikke saft til middagen, det er så mye sukker i den !!!!! 


Sunne bær...gode til saft og sylte! Her fra en stikkUt tur til Vestresetra ! Der var det mykje bær,der ! Nam!


Hallo...et glass saft en søndag i ny og ne gir meg hverken ekstrem overvekt, hull i tennene eller tette blodårer !! Hjemmelaget saft er uten E-stoffer og annen dritt, så en burde heller begrense bruken av Pepsi Max og annen syntetisk drikke !!!
Lykka er et glass rabarbrasaft en vinterdag! Sommersmak på flaske, som min gamle far bruker å si, mens han med et smil om munnen sier "jatakk" når jeg spør om han vil ha påfyll i glasset ! Glede :)


Loppa..det er altså meg! Hører det både fra tantene mine og fra venninner...
"Du Wenche, du har lopper i blodet!! Kor du e no da? På tur i dag, og????
Ja...sånn er det bare!
Jeg er pittelitteganne rastløs og da bare jeg utnytte dagen maximalt.
Ikkje klarer jeg å sitte inne og strikke, ikkje er jeg overvettiget begeistra for å vaske hus, rydde eller stryke klær, og ikkje nokke "hagemenneske", men absolutt et turmenneske.
Så StikkUt-appen på telefonen er ei lykke i livet for meg !!!


Har ønske om å bikke 100 ulike turmål før sesongen er over i oktober !!
Det er viktig å ha noe å strekke seg etter :) 

Det er så kjekt å først lese seg opp på det nye turmålet som jeg ikkje har vært på før, planlegge når og hvor jeg skal gå, pakke med seg litt mat og drikke...gjerne dra sammen med kollegaer eller venninner, slenge seg i bilen og finne startstreken til turmålet.
Åh...det er så mangre vakre steder rundt om på Sunnmøre som jeg ikkje har visst om før !!


Flotte turmål funnet på StikkUt-lista!

Fine turer for en middelaldrende kvinne...med mann og barn som fixer middag selv når loppa vil på tur rett etter jobb.......ikkje rask og sprek, men seig og utholdende når jeg kommer i siget, har litt høydeskrekk, men er flink til å nyte gleden over fin utsikt, vakre farger og smaken av blåbær, krekling og blokkebær...og ei og anna tyttebær og bringebær..og ei moden tegebær om jeg er heldig og finner.
Hyggelig turfølge, deilig niste...perfekt te på termosen og kanskje et bad i et avkjølende (aldri kaldt, i hvert fall ikkje som e vil innrømme) fjellvatn.
Sånne turer er som medisin for meg...bedre effekt enn en dose paracet, et glass rødvin for å slappe av (??), en time på trimsykkelen ...osv !
Alt til sin tid, og alt med måte...ditta passa for meg...hva som passer for andre blir demmes sak.
"Alle får koste rundt døra si" som Knut ville sagt det !!

Måtte forresten le litt av mitt kjekke turfølge Elisabeth,  som kom med et lite hjertesukk etter at vi hadde hatt oss en fin tur på Illstigen i Kaldhuseterdalen i begynnelsen av august !!
For der gikk jeg...10 skritt, nafset i meg en neve blåbær...så et lite stykke til...nye blåbær...osv !
Det var enormt med nydelige, store, saftige bær...rike på antioksidanter og vitaminer!

Jeg beklaget meg for jeg ikkje hadde tatt med bærplukker...og det var da den godeste Elisabeth sa: Jammen glad du ikkje hadde med det, for da hadde det ikkje blitt lange turen på oss !!
Haha...ja det var nok et sannhetskorn, ja !
Men vi nådde målet vårt: vakre Ildstigvannet...forøvrig en StikkUt-post...og hadde en aldeles nydelig utsikt på tilbaketuren !

Illstigen i Kaldhussæterdalen ! En veldig kjekke tur i lag med Elisabeth.
Festlig tursveis på fru Mo pga alt for lang lugg...og nedprioritering av frisørbesøk !! 

Kjørte opp til Selboskar på veg heim og gikk til Ruggå !Så flott sted...og jeg har aldri visst at det gikk an å kjøre så langt opp og at der bodde folk! Vil anbefale den turen på et varmeste!
Grei innsats - fantastisk gevinst i form av utsikt!
Ausluttet dagen med en tur på "Bedringen veg" i Valldalen i håp om at det skulle hjelpe på gangsperra, og det tror jeg det måtte ha gjort !! Haha...trua har hjulpet så mange !

Dyrkorn er også et sted jeg har forelska meg i !  Uren, luren, himmelturen...jammen kan en kjøre langt opp !!!
En tur til Svartevatnet fra Gjerdsstølen er absolutt verd å bruke en ettermiddag på ! Grei stigning, lett terreng og det vakreste vannet innerst i dalens "gryte".
Ja.. og....fint å bløyte seg litt i !
Berit og jeg lider av samme"syka" har jeg skjønt....det kribler i kroppen når vi ser et fjellvatn som kan bades i.  Så mens Solfrid hold vakt og speidet etter andre turgåere, vrengte vi av oss klærne og lot den gode turtrusa, size a la Bridges Jones også bli liggende på land, mens vi jumpet i vannet...så fiskene rundt oss skvatt opp i skrekk når 2 damer i nettoen tok nokken svømmetak. Badenymer....tja...nymfer???
Jaja...avkjølende, friskt og et godt minne !
Det var forøvrig fotoforbud når vi plaska rundt i vannet, heldigvis !!!

Solfrid, Berit og meg på en herlig ettermiddagstur til Svartevatnet på Dyrkorn.

Blåbær, krekling og blokkebær blei fortært i rikt monn både til og fra turmålet....også uten bærplukker i handa.  Dei lukta godt og smakte himmelsk !!!
Vi voksne har virkelig en jobb å gjøre med å lære opp barn og eventuelle barnebarn til å høste av naturens grøde!

Grålig skydekke og fare for litt regn dei siste ukene har ikkje vært nokke hindring for en tur.
Det beviste Solfrid og jeg da vi tok oss en sykkeltur på Lepsøya en lørdag for litt siden, for å delta på Karianne Hildremyr sitt nyåpnede garnfargeri med utsalg, Kabberta Garn. Et lite, koselig sted for rekreasjon og garnfarging !
Hadde et ønske om å besøke Lepsøyhellaren og nådde nesten ut før skodde og regn stoppet oss....vi syklet derfor til prestegården og så til Setsdemma for et nytt StikkUt-mål og en god matpause i en tørr og fin gapahuk.

Regn og skodde....men en fin tur likavel :)


Sånn går nå dagene, og siden vi er på tampen av siste sommermåneden august, så har høsttegna vært mange allerede.
Små, gule kantarellhoder har begynt å dukke opp i barskogene,  i år noe forsiket pga ekstrem tørke i sommer, løvtrærne er ikkje lenger irrgrønne og ploger av gjess flyger mot sør, en nydelig skogslukt på fjellet av myr, bær, trær og sopp, kveldsmørket som siger tidligere og tidligere på, og strikkagenseren som allerede er tatt i bruk på nokken fjelltura !

Høsten er ei god tid....en girer litt ned, finner litt mer roen....
(tja...kanskje litt usikker på det, forresten ! ) og mens brunfargen på kroppen bleikner og sommerklærne blir pakket bort, så mimrer jeg litt, redigerer sommerbilder og kjenner på det gode  hamstre-genet som fortsatt finnes i meg....kanskje litt sterkere enn hos andre!
Saft, sylte, gele, soppplukking, vedlagring...og om knappe 2 måneder...slakt/fårerull/fenalår...osv, osv

Velkommen høst....jeg er takknemlig for vakre sommermåneder og flotte opplevelser i utlandet og hjemme, men høsten er litt "mi tid"....
Loppa Mo leiter etter nye turmål og blåbærtuer som kan raides.