lørdag 31. mars 2018

Farvel mars...no vil e ha vår!

Da er det påskefri og været er fantastisk flott. Strålende sol fra en skyfri himmel...og alle sender snap om hvor fint det er på fjellet med ski på beina!
Jeg er ganske lei av snø og kulde, så etter 5 kjekke dager i Gausdal med meterhøye brøykanter,  21 kalde grader om natta og hvite flater så langt øyet kan se, så foretrekker jeg å holde meg i lavlandet gjerne ved sjøen og se etter vårtegn.

Trimtur før dagen middag...rådyrlår med godt tilbehør.

Mars har vært en fin måned med mye fint vær. Klart og kaldt....nedrimet bil som må skrapes før arbeidsdagen starter ...med andre ord i 07.30-tida! Jaja...bedre det en snømåking...det har forresten vært litt av den sorten òg. Gleden over lyse morgener med vakre soloppganger, fuglesang og lengre ettermiddager før kveldsmørket siger på, har vært og er livgivende!
Akkurat som en tiner litt opp innvendig når lyset er godt!

Kveldsstemning fra Brunholmen.


Men første vårmåneden mars, startet med en besøk hos tannlegen for min del....og etter 1 time i stolen, endel plattsømsting i overkjeven og nokken tusenlapper fattigere, såg jeg ut som jeg hadde gått ei runde mot ho Brækhus !! ( Ei svært kort runde vel og merke, som selvfølgelig endte i en knockout....!)
Kinnet var hovent, munnvika hang mer enn vanlig og havresuppa blei inntatt i svært små super et par dager! Ja, sånn er det når en blir gammel og grå......fluortabeletten var ikkje på dagsorden når e var barn.
Etter et par dager i godstolen, lett dopet av smertestillende, så var det lørdag og vi var jo egentlig bedt på hyttetur til gode venner på Bjorli ! Det var kjedelig å bare sitte inne, så antibiotika og varme klær blei pakket i bilen og retningspilen vendt mot fjellet.
Lørdagskvelden ble skikkelig koselig med god fyr i bålpanna og seinere rundt stuebordet når vi spilte 10.000.
Glemt var tannvondt for ei stund, heldigvis!

Så var det arbeidsuke igjen, dagene fauk avsted og jeg gledet meg som et barn til en liten Trondheimstur den kommende helga.  Jeg var med A-laget til Vika på busstur til treningskamper mot trønderne!! Heia Vika...beste fotballgutta !!
Det jeg gleda meg mest til var et avtalt besøk hos kjekkeste karane Aleksander og Trond ...gode venner som fikk første prioritet på tida mi.

Vakre kaker, nydelig service og skikkelig amerikansk julepynt !!!!

Trond, som vant Kakekrigen 2016, serverte dei lekreste kaker på det nydelige servicet, i demmes fantastiske leilighet midt i Trondheim!!!
Å kor kjekt det var, og kor vi prata og nøt kaker som var som små kunstverk å se på og smakte himmelsk.
Men når Aleksander viste bilder fra Trond si ekstreme julepynting som starter allerede i oktober, ja da flira e godt. Jeg er vel over middels glad i julepynt, men Trond er 10 ganger verre.
Med ikkje mindre enn 3 juletrær i ulike størrelser og nyanser...julenisser høgt oppe på bjelker som kun kan nåes med gardintrapp opp på kjøkkenbordet (nevnte noen HMS eller?) og annet pynt i leiligheta, går han meg en høy gang ! !!
Og siste nytt innen julekuler var shoppet på cruise i Karibien på dinne siden av året....og bildene taler for seg selv!! Han e no bare god, dinna karen.
Så etter nokken timer med te, kaker og poesi, så fikk jeg resten av kakene pent dandert i ei boks til kveldsmat på hotellrommet. Kan en Sunnmøring bli lykkeligere? Neppe !!

Nidarosdomen neste...gledet meg til å gå inn i den og føle på stemningen og høgtideligheten, men nei...den var stengt pga øving til en konsert !! Men alltid nokke nytt å se gjennom kameralinsa på dinna fantastiske bygningen.



På veg hjem fra Trondheim, satt e fremst i den høge bussen og såg masse folk på skitur på Ørskogfjellet...........og da bestemte jeg meg for at det skulle bli neste lørdags utflukt.

Lørdagen kom med strålende vær, og med stormkjøkken, god niste og selvfølgelig appelsin i sekken startet jeg med friskt mot på langrennski opp Måslia, og kom knappe 3 meter før jeg lå rett ut på ryggen med skiene rett i været og myste opp mot den knallblå himmelen !
Åh...det var sånn å gå på langrenn ja...litt glatt og uten kontroll over skiene??
Friskt mot, fru Mo...du må komme deg lenger opp i lia før du kan nyte kakaoen !


Og jeg fikk meg en fin tur...nøt sola, appelsina, kakaoen og skivene før jeg spente på meg skiene og startet på nedfarten. Heldigvis var dei fleste reist hjem, for e fikk god fart nedover, og skiene var vanskelige å styre, så det blei no enda et knall og fall.....og ei litt kulørt skinke etter nokken dager !! Men e synes e hadde hatt en super tur og var "så nøgde".
En forsmak på påskeferien gjorde meg godt.

Det nærmet seg Palmehelga, og da drog Edvard og far på treningsleir til Barcelona, og jeg jobbet ut uken før ferien kunne starte. Nyttet døgna godt og fikk med meg et konfektkurs med Pralina på Klippfiskakademiet en heilt vanlig tirsdagskveld og en vanvittig flott konsert med Adam Douglas på Terminalen en fredagskveld i lag med mi kjekke venninne Berit, før jeg startet påsken som sjåfør og støttekontakt for mine foreldre på tur til Rammen...en fredens plass på dinne jord.

Målet var altså Øvre Svatsum i Gausdal, men på veg ned dit hadde vi våre faste stopp som vi bare MÅ stoppe på når gamle foreldre sitter på.
Rauma Ullvarefabrikk i håp om et godt garnkupp, men nei...., Åndalsnes...for sjåførtissepause, iskjøp og en strekk på beina, rasteplassen før Bjorli....... for kaffipause, niste og ei snadde for far, Avdemsbue.......... for hamstring av Heidalsost og gode synsinntrykk, Vinstra.......... for litt shopping av et par matvarer og så siste stopp på Gålå.......... for å betale bompenger til Børkdalsvegen. :)
Ja, vi hadde jo dagen, så ingen grunn til å stresse !
Og mor satt i framsetet og fortalte dei samme historiene som sjåføren har hørt siden barndommen om fisketurer her, blåbærturer der...biltrøbbel på Lesja og ekstra gode pølser på Texaco-stasjonen på Dovre!
Og far nøt utsikten fra baksetet, leste i avisa og tok seg en liten strekk...med andre ord : alt i rute mot Gausdal !!!
Sol og snø...vakkert !

Så blei det 4 kjekke dager hos Per Harald og Romy, med masse god mat for det meste laget i bakerovnen på tunet.
Turer i vakker natur med stor interesse og diskusjoner rundt ymse dyrespor på dagtid når temperaturen var kommet litt på plussida i sola, eller appelsinskrelling i solveggen, lunt i en god stol med saueskinn!! Påskestemninga lot ikkje vente på seg i år, den var 100 % tilstede.

Vel hjemme var valget lett....sjø og sol og vårtegn. 
Tur til Molnes med kakaoinnslag, bølgesus og fine små hestehover med påskegule bustehoder, kveldstur til Høgnakken med vakker solnedgang over Ålebyen, sightseeing på Søre med en innlagt sniktitt på årets første lam på Garnes, skue av kusymreknopper snart klar for å springe ut og ei kaffi/tepause på kjøkkenverandaen til beste venninna mi, ho Ann Cecilie !

Sjø og sol på Vigra.

Og i går kveld blei det en rask trimtur i nærområdet med følge av månen, rund og stor som en vellagret gul ost, tidlig oppe på himmelen for å gå på nattevakta si, til tross for at sola ikkje heilt var blitt ferdig med sin  fargerik solnedgang i rød/oransje fargetoner. Vakkert !

Vårtegn....lille lammet født på Skjærtorsag fikk selvfølgelig navnet Tora ! Aina passa godt på det !

Langfredag for 25 år siden var den 9. april, og vår Mathias blei født.....dinne langfredagen har vi odelsgutten hjemme og kan glede oss over at han er en kjekk, snill og fornuftig ung mann. Langfredag for 25 år siden kikka jeg ut på alle bilane som i strålende solskinn kjørte med ski på taket mot fjellet.....og jeg skulle så gjerne bytta plass med dei, for det blei en lang fredag.
Men så kom den lille prinsen og da fikk påske være påske og skiturer være skiturer. Heldige var vi som fikk snille og gode Mathias...vår påskeglede.

Påskegleden vår...Mathias 25 år.

No sitter familien Mo lett dovne etter en middag bestående av potetball, pinnekjøtt og kålrot!!!
I morra er det selskap for han som blir 25 år den 9. april, og e spørre meg sjøl..kor blei tida av?
Men sånn er det bare, vi kan ikkje stoppe tida, så det er viktig å gjøre ting i lag med ungene i den tida vi har dei til låns! Jeg er i den tro at det man investerer i tid og engasjement i oppveksten til ungene, er en god investering både for dei og oss!
Det er mange fine minner no når dei er voksne, kjekke gutter !!
 Mammaglede :)