tirsdag 20. mai 2014

Ka kan en drømme om når en blir voksen, mamma???


Ka kan en drømme om når en blir voksen, mamma???
Det spørsmålet stilte min eldste sønn meg når han var begynt på skolen,og dei tydeligvis hadde snakket om ka dem drømte om å bli når dem blei voksne.
Ofte tenker jeg på hva er drømmer....da tenker jeg ikke på drømmer en har om natten, men drømmer en har som en ønsker å få oppfylt før en drar fra denne planeten.
Og hva jeg svarte min håpefulle på hans spørsmål, det husker jeg ikke, men jeg begynte å tenke på det igjen, da jeg leste et portrettintervju med illustratøren Kathrin Berge.
Hun sa nemlig disse orda:

" Du kan ikkje ta eit vilt dyr og gjere det til ditt, for da døyr det! "


Og jeg synes disse ordene sier så mye.....om mange av dem situasjonene vi kommer opp i som menneske, og om drømmer vi har. Hva kan gå fra drøm og til virkelighet?
Hva når drømmene våre aldri går i oppfyllelse....




Ofte når jeg rusler meg en tur, så surrer tankene rundt oppi kalotten min....og til eldre en blir, til oftere tenker en på hvilke drømmer en hadde...har en dei fortsatt, eller innser en at mesteparten av det en ønsket seg ikke blei noe av...eller blei heilt annerledes?
Når man er i den travleste tiden...når ungene er små, er med på mye og står opp ekstremt tidlig hver dag, så drømmer en vel om at de skal bli store, mer selvstendige...og sove lenger!!
Da har man det hektisk og henger i stroppa, men samtidig så har en livet foran seg !! Kanskje er det vanskelig å forstå før man plutselig oppdager at man har livet bak seg!

Når barna  nesten er voksne, så ser man tilbake og tenker at den tida ungene små var kanskje den aller beste tida i livet.
År går, en blir eldre, får bedre økonomi og ikkje minst mer fritid, da  må man finne seg andre drømmer og mål. Kanskje mål som er lettere å oppnå og tidsmessig nærmere.
Mange har eksotiske reisemål som drømmer...høye fjelltopper, karriereklatring, lekrere boliger, feriested, og noen har en drøm om gode hverdager....frie for økonomisk stress og jag.

Jeg drømmer også om reisemål langt fra hjemmet, og kanskje en hytte på landet, høns i hagen og å vinne noen millioner, men..............
Og så drømmer jeg om en hverdag hvor jeg kan glede meg over opplevelser som går på tradisjoner og verdier. Gleder som kanskje nærmest har gått i glemmeboka.




Kanskje hadde det vært kjekt med et lite bruk med høns, katt og jordbæråker?
Det å kunne dra til et lite fristed, uten alt for mye komfort...men med do og dusj...sitte på trammen en tidlig morgen, høre på fuglesangen, ta seg en tekopp og nyte alle dei gode og naturlige lydene!
Det tror jeg gjør godt for dei aller fleste uansett hvor dei er på livets metermål.



Men ditte forblir en drøm....og det er heil greit, for det er kjekt å ha en drøm også når en har blitt godt voksen og vel så det.
Men vinner jeg i lotto så kan kanskje drømmen gå i oppfyllelse... :)
Men det er kanskje derfor jeg setter så utrolig pris på alle dei dagane jeg får være på tur, nyte naturen,  dyrelivet og ikkje minst stillheten og fraværet av stress.

Og selv om man som barn trodde at livet som voksen var " heilt problemfritt og uten sorger og bekymringer", så har i hvert fall jeg skjønt at når man har det vanskelig og slitsomt, så er det desto viktigere å kunne ha et fristed hvor tankene får lov til å komme og tårene får lov til å trille fritt,  enten det er på en hytte, i naturen eller på et fristed i varmere strøk.


For man har så mange drømmer som ung...men så går tiden så fort og før en vet ordet av det så er ikke det du drømte om mulig å gjennomføre.
Så da kjenner i alle fall jeg noen ganger på sorgen over det som aldri blei.



Men snur en litt på det, så kan en jo si at en kan glede seg over alt det andre som blei.........at man traff en kjekk mann som man absolutt ikke har noe mål om å endre fra vill til tam :)
Kanskje var man heldig å få barn som en steller for i heimen, dra på reiser, få fine opplevelser, gode venner........!
Og selv om en blir gammel så er der fortsatt mange muligheter til å få gode opplevelser, heldigvis!



Men en får glede seg over det som er hyggelig, og kanskje øve seg på å ikkje ta så mye innover seg av det som er mindre hyggelig!
Det må være dagens motto...siden det er altfor lenge til nyttårs fortsetter igjen!!!