tirsdag 30. august 2016

Høsten har kommet, og det er nå greit det !

Jeg er ikke i tvil om at høsten har kommet til Ålesund nå........
Regnfulle skyer har lagt seg nesten nede på nesetippen min og vi har utrolig nok allerede sett et kraftig melisdryss på fjelltoppene. Men, så får vi plutselig igjen noen fine og solfylte dager og da er vi villige til å glemme både regn og melisdryss !!
En sommer er over, men det er i grunnen helt greit!



Vi kan ikke få stoppet tiden heldigvis, så da er det jo egentlig bare til å glede seg over de ulike årstidene og deres særegenheter. Sommeren med sine lange, lyse dager fyller batteriene våre med energi og ofte prøver iallefall jeg å rekke over mye mer enn jeg klarer. Selv om jeg elsker ferie og fritid, så er også høstens hverdager velkommen med sine dagligdagse gjøremål.

Høsten er no ei fin tid, og den er MIN tid som jeg vet å nyte til fulle.

En kortvarig glede i regnet, men frøkapselen er jo også utrolig vakker.

Stokkroser, herregårdsroser og valmuer gleder meg fortsatt med sine vakre blomster.
Den knallgrønne sommerfargen på bladverk og gress blir dusere og går gradvis over til gylne toner av gult, oransj og rødt nå i slutten av august. Det gir meg en ro og indre glede å se at naturen går inn i sitt kvilemodus, og resultater av insektenes og vindens pollinering gir meg epler, plommer og pærer til hjemmeproduksjon av saft, sylte og hermetikk!
For hva er det med meg og dinna manien med å bruke naturens grøde til å fylle kjølerommet med gode smaker ??
Noen sier det er alderen...jeg begynner å bli gammel og derfor hamstrer jeg mat og ved!!!
Ja, da har jeg jammen vært gammel heile livet!!


Mine hageblåbær...er gode spisebær.

Jeg var nemlig ikke store jenta da jeg tuslet rundt i blåbærskogen på Vasstranda ilag med min storebror og mamma, for å plukke bær til saft og syltetøy som skulle brukes gjennom hele vinteren, mens min far saget og kløyvde ved....som vi lødde opp til tørking !!
Jeg lærte meg i svært ung alder at slagstøvler og hufsing/tramping var et must for å jage vekk ormer fra blåbærtuene...og fortsatt går jeg aldri på en sanketur i skogen uten slagstøvler, og jeg har faktisk til gode å møte på disse ekle krypene, heldigvis !!!
Med etter utdanningsstudie i Mat, kultur og konservering i Volda som jeg avsluttet i juni i år, har det i hvert fall ikkje blitt mindre sanking og produksjon, nei...!

Gode smaker og antioksidanter til vinterbruk.

Saft av rips, rabarbra og blåbær står nå lagret med fine etikketter i kjølerommet og geleer både av roseblad, solbær, rips og bringebær lige så.
Blåbæra er fortsatt knallgod og det er ennå rikelig i skogen, tyttebæra er på veg til å bli rød, rogna bugner  i år  med bær og lubne kantarellen titter frem, gylden som sola og klar for å komme i kurva mi :)
Kanskje er det forresten lurt å vente en ukes tid med soppjakten, så ikkje jeg får arge jegere etter meg, som er ivrige etter å få hjortesteken i havn og ikkje vil forstyrres av en dame med soppkurv på armen.
Jakta begynner den 1.september......så refleksvest og rød caps må i hvert fall på om jeg skal tørre meg på en liten skogstur!
Men noen typer sopper havner absolutt ikkje i kurven min, men dei beundres og foreviges med fotoapparatet. Vakre som dem er, de røde fluesoppene, så er de et nydelig motiv, men uspiselige !
Er ikke dette høstens gleder, så vet ikke jeg?????

Hadde jeg vært viking, så hadde vel denne gått i gryta.

I hagen står epletreet vårt med ekstremt tunge greiner som er fylt av Aromaepler...klar for plukking i midten av september!
Her har insektener som bier og humler gjort en kjempejobb og hva er vel bedre enn å tine en eplesmuldrepai en hustrig søndag i februar, når en har fyrt i peisen, ikke trenger å gå ut i ruskeværet, men brygget seg en stor tekopp, funnet frem strikketøyet og kan nyte litt sommersmak med vaniljesaus !! Mmmmm.....bare til å lage opp mange i passelige aluminiumsformer og ha på lur i fryseren.

Nesten modne Aromaepler.
Jaja....uten mat og drikke, duger helten ikke.

En annen ting som indikerer at det er høst, er at det kommer gode strikkejakker i butikkene. Borte er lette sommerkjoler, thigts og lekre småsko for føtter med nylakkerte tånegler. Frem kommer sko med litt grovere såler og for min del........god plass for tærne til tross for en tynn ullstrømpe.
Devoldgenserne ligger nyvaskede i skapet ilag med min kjære Mariusgenser, klare for turer i skog og mark.
På min nye jobb har jeg fått opplæring i å kunne bruke strikkemakin ...og vakker alpakkatråd blir til sjal og halser som skal selges i Sydvesten sitt utsalg. Kjekt å få lære mye nytt av flinke kollegaer som viser meg tillit og tålmodighet med stadig nye arbeidsoppgaver.

Dinna teknologien altså... :)

Ull er et fantastisk produkt enten det kommer fra sau eller alpakka !
Oppe på gården går dei vakre sauene og fortsatt nyter gress og grønne vekster. En halv bærepose med nedfallsepler ble tatt med til de sist jeg var oppom, og Storbonden lovet å dele de i passe biter og severe de.
Håper det falt i smak ! Det blir nok flere ruske-epler etter hvert som vind og regn rister i treet.
Gleder meg virkelig til å få spise knasende, friske epler...som hverken er tilsatt kunstgjødsel eller sprøytet !!

Ureiste egg......

De lettskremte hønsene på gårdstunet er absolutt ikke lenger sjenerte tenåringer, men har blitt svært så  "varme i fjørprakten" og hoppet nesten opp etter beina mine når jeg tok frem posen med salatrester! Freidige frøkener nå, kan man si !
Så frempå og nysgjerrige var de, at Bondekona måtte være rask til å lukke inngangsdøra til huset sitt, så dei ikkje skulle innta gårdskattens myke kurv i gangen og legge egg der ! Da hadde nok den sindige katten vist klør !!!
Men 5 fine egg i bytte mot en pose salatrester og litt osteskorper, er jammen et bra bytte !
Kortreiste, brune egg....kanskje blir de ingredienser i en god skuffekake til helgen ?

Så jeg ser frem til fine høstdager og gleder meg over farger, dyra på gården, gode frukter og grønnsaker. Grip dagen og se om du også i dag hadde en liten hvedagsglede.........
Hverdagsgleden min var en flokk med svarttrost som hadde samlet seg på telefonledningen utenfor huset vårt.....et koselig syn. Kanskje gjorde de seg klare for sin lange reise til et varmere land !
God tur...og på gjensyn når våren kommer. 
Da skal jeg nyte den vakre sangen din fra grantoppene !