fredag 15. november 2013

November = julegavehandling, julebord, julekalender, lageting og mye annet :)

November har nok for mange blitt en måned hvor juleforberedelsene allerede har kommet forbi startgropa, og nok er godt inne  på langsida!!


November er jo den siste av de 3 høstmånedene og også den mørkeste !!!
September er fargerik og ikke minst grøderik, oktober er mye lik september , men litt mer blåsbortaktig. November derimot er vanligvis mørk og snau, men kanskje med et snøfall eller to.....?
For min del er den egentlig bare en ventemåned til Adventstida!!!

For Adventstida er ei magisk tid. Da kommer nissene frem fra kassene på loftet, kaker skal bakes, gaver lages eller kjøpes og litt julestress er egentlig obligatorisk!!!!


Det kunne vært meg som tok meg en middagslur på dette viset ! 


Men tilbake til november....måneden da det står julebordannonser i avisa, juletilbudene møter oss hver morgen som innstikk i dagens Sunnmørspost og matbutikkene bugner av julebrus og julemanna!

Det er også tiden for alle dei som engasjerer seg så voldsomt i kampanjer som:
 "gi oss jula tilbake!!" eller "juletida er i desember, ikkje ellers i året!
Etter at Facebook kom inn i livet mitt, så ser jeg stadig at noen har sinte innlegg om hvor gale det er at jula i butikkene starter så tidlig! Ja, når Glassmagasinet averterer med julesalg i juli, da er det  vèl tidlig,men i november...???
Men for min del så synes jeg ikke at det er så nøye med når juleforberedelsene begynner.  Det er vel opp til hver enkelt å selv bestemme når en vil starte julegaveproduksjonen, julekortlaginga, kakebakingen osv osv.
Min gamle mormor startet julebaksten 1.november og leverte stadig julekaker til oss...som stort sett ble spist opp før adventstida var over...men lura, ho hadde alltid ei boks ekstra på lur!

Lefser skal bakes den 17 november i år!
 
Det er jo julemanna og julebrus tidlig i matbutikkene. Men det er jo ikke akkurat slik at om det står en kasse med julemanna eller julebrus der, så er du pålagt å kjøpe det??? 
Heldigvis har man et valg, og det er fritt for alle hva en vil handle.
Sjøl synes jeg det er vekkasta energi å ergre seg over slikt som en ikke kan få gjort nokke med!
Men nokken vil ha det slik og andre sånn!

" Til lags åt alle kan ingen gjera ", ifølge Ivar Aasen.


Det hører med til sjeldenhetene at jeg er i butikker på ettermiddagstida i hverdagen, utenom matbutikker selvfølgelig...men i begynnelsen av denne uka så var jeg seint ferdig på jobb og kjørte forbi Moa akkurat i skumringstimen! Der hadde de begynt å pynte uteområdet med lysdekor, og det var så nydelig på en mørk og tung ettermiddag.
Så i går tok jeg meg på tak og utførte et lite handleraid på Moa for å få fylt opp kalenderen både til studenten og lillebroren. Og butikkene bugnet av nydelige juleting i fine farger!! Koselig! Jeg fikk tak i alt jeg trengte...og litt til!!

Hva om butikkene skulle kun solgt julevarer i desember??? Da var det vel mange som hadde fått doblet stressnivået sitt frem mot julaften.

Jeg som er vokst opp i Keiser Wilhelms gate i Ålesund, husker veldig godt den koselige søndagsrunden familien hadde 1.søndag i advent, for å se på juleutstillingene i butikkvinduene.
Jeg husker nissen som sov i Skansen, Log sin julekrybbe, men også det nifse, pynta grisehodet hos slakter Slagnes!!!

Og ja...det var julestemning på høyt nivå....men det er tross alt et halvt århundre siden og verden har forandra seg enormt på de åra.
Krava våre til julen har blitt større,... effektivitet og kjøpepress er nøkkelord og nostalgi er om noen lager hjemmelagede julegaver!!( Da er det nesten slik at en må legge med noe kjøpt , for det er jo "bare nokke hjemmelaga" !)
Da jeg var lita, så skrev min bror og jeg lange julegavelister hvor juleønskene var nummererte etter hva vi ønsket oss mest: 1. sovedukke,  2. nye glansbilder,  3. nytt penalhus osv........
Spør du barn nå hva de ønsker seg, så svarer mange "vet ikkje e ?" De har det aller meste, og trenger de noe så får de det når de trenger det! Å spare til en ny utapåjakke som kanskje i verste fall koster 4-5 tusen...nei, det er ikke så vanlig, og nye slalomski...nei, det må de nå bare ha når de må!

Så verden har forandret seg veldig, derfor så tror ikke jeg at vi noen gang kan få tilbake jula vår som bare skal pågå i desember!!!


Stjerna som lyser for oss og viser vei....
Jeg husket godt min adventstid som barn! Min mor hang opp julestjerne og julegardiner med nisser på til 1.søndag i advent. Søndagene tente vi lys og var hos farmor og farfar for å se på barnetv og drikke kaffi.
Vi laget julegaver som vi sirlig pakket inn til besteforeldrene.
Men jeg husker også en mamma som jobbet på butikk og som selv ikke var ferdig på jobb før alle butikkene var stengt. Jeg husker hun hadde lange kvelder med baking og vasking og jeg fatter ikke hvordan hun fikk tid til alt. Det kunne ikke blitt mye søvn på ho.
Jeg selv var ikke store jenta før jeg hjalp til med å fylle på varer i butikken, for jula var ei travel tid hvor mange skulle handle konfekt, piper, lightere, frukt og nøtter og dadler og mye mere til høytiden, for da var ALLE butikker stengt. Nå  er helt sikkert en Kiwibutikk, en bensinstasjon, Plantasjen osv åpen på høytidsdagene!!! Så man trenger nødvendigvis ikke hamstre så mye...selv om vi gjør det!



Dei fleste av oss har mye mer en hva vi trenger i kjøleskapet!

Jeg husker også godt at noen av de fine familiene i Ålesund forlangte å få bringet varene på kveldstid!
Til og med en som forlangte at det ble gjort på julaften etter kl 14.
Så da satt vi ungene ute i bilen, utålmodige og ventet på at vi skulle komme oss hjem for å pynte oss til julaften.
Når kvelden kom, så var min mor så utslitt at hun var den første som sovnet i sofaen.
Det er òg nostalgi....men tror ikke min mor husker tilbake på det med glede.

Så for min del, så må gjerne november ha litt preg av juleforberedelse over seg. Det er noe jeg absolutt ikke vil ergre meg over.
Hjemme hos oss pynter jeg kjøkkenet mitt i tradisjon tro til første søndag i advent.
Jeg vil ha laaaang førjulstid. Jeg stresser ikke, og jeg håper og tror at mine barn ikke har barndomsminner om en svært stresset mamma i adventstiden, men heller om røverhistoriene om nissene.
Det som før gjorde dagene travle, var alle juleavslutningene som skulle deltas i...på skolen, i barnehagen, på fotballen, på jobb og mye annet.



Travle  førjulstider.....

Men det nærmer seg nissetiden, det merker jeg. Våknet en morgen til noen falske og litt pipete toner...trodde det var Knut som snorket eller snakket i søvne , men nei da...det var mannskoret "Kvist og kvast" som hadde begynt å renske strupene!! Og de må gjerne ta november i bruk, for de trengte virkelig å øve! Ja...noe falskere stemmer skal man lete lenge etter!

Tror forresten at Fjøsnissen på gården har startet med sine juleforberedelser. Sist jeg var der, skulle Storbonden snekre en liten gapahuk til smålamma, men han kunne ikke fatte hvor den siste fjøla hadde tatt veien?? Borte var den fra låven i alle fall...jaja, jeg kan tenke meg hvem som hadde nisset den bort. Kikket bort på Tiger`n...tror at han visste noe, men latet som ingen ting.



Gode venner....

Så god november og god førjulstid til alle de som koser seg med forberedelsene! Nyt det...det er et år til neste gang!!