søndag 14. februar 2016

Se torsken, se torsken, se torsken...en fin og feit og dorsk en....

Skreien kommer !


Jeg gleder meg til torsken kommer.....!
Trøste meg...er det virkelig jeg som skriver dette???
Jeg, som vokste opp med fiskemiddager flere ganger i uka, og bestemte meg i SVÆRT ung alder for at OM jeg fikk barn, så skulle de aldri være nødt til å spise kokt torsk med smelta smør og kokte poteter!!!!
Jeg kan ikkje fordra fersk, kokt torsk....
Jada, jeg vet at å skrive dette er som å banne i kirka når man som meg, er vokst opp med Borgundfjordfiske rett utenfor stuedøra.

Men jeg gleder meg faktisk til torsken kommer...for jeg elsker lever  og rogn...og får jeg dinna torsken litt "på-stråla", så synes jeg den er kjempegod. For når den er drysset med salt og fått lagt med det natta over, for så å bli skyllet og så trekt.....ja, da er den aldeles nydelig.
Milde måne....nok et alderdomstegn : hamstrer ved til vinteren, safter og sylter i glass og krukker, lager fårerull og syltaflesk, og nå.....gleder meg til torsken kommer !!! Snart begynner jeg vel å synge på " Når jeg blir seks-og seksti....".

Hvor finner en skreien ?


Skreifisket starter i januar i Lofoten og varer til litt ut i april. Borgundfjordfisket starter som regel i slutten av februar for hobbyfiskere, og holder på i noen uker. Fra 1. mars er fisken i Borgundfjorden freda for yrkesfiskere og da da må de holde seg ute i Hessafjorden om de vil fiske.
Så langt tilbake som i Snorre, er fisket til Olav den Hellige i Borgundfjorden omtalt, og i 1756 skriver Hans Strøm at det var nesten 500 båter som deltok i fisket. Mange av dem som deltok var gårdbrukere som bodde rundt fjorden, og som kom med robåter for å ta del i eventyret.
Og ditta fisket driver vi med ennå, dog ikkje så mye med robåter, men det er en stor begivenhet hvert år.

Torsken som fiskes etter er egentlig Skrei.
Skrei (som betyr " å vandre") er torsk som hver vinter og vår foretar gytevandringer i store masser til Norskekysten og beitevandringer til de sentrale områdene i Barentshavet. Skrei er den norsk-arktiske torskestammen.
Skreien selges vanligvis heil, men den blir også solgt i stykker ofte ilag med fersk rogn og lever. Har du lyst på litt til av godsaker fra fisken, kan du kjøpe kjaker, haud og tunger.
I industrien foredles Skreien til klippfisk og tørrfisk som eksporteres til land som Portugal, Spania og Brasil. Det er mye penger i fisken og Norges lange kystlinje har gitt mat på bordet og klingende mynt i kassa til folk i generasjoner.

Fersk torsk, rogn, torsketunger, seifilet.......hysefilet.....




I helgen var jeg på studiesamling på MKK igjen og temaet var fisk.
Fredags ettermiddag var det teori om havets mange  ressurser og delikatesser, og på hjemturen den kvelden formelig kjente jeg den gode lukta av nystekte fiskekaker! NAM !
Og da kom jo nostalgien over meg igjen..... når vi i min barndom ...om sommeren, hadde flyttet fra Keiser Wilhelmsgt.45 i byen og inn på hytta på Vasstranda, og sykla til Spjelkavika en gang i uka for å handle kolonial!
Da var det nydelig seikakelukt i heile nedre del av Spjelkavika i fra Ørstenvik sin produksjon av gode seikaker.
Og den gang Mathias gullgutten, nå snart 23 år,  gikk i barnepark på Bedehuset og blei henta kl 14.00, så var ei varm fiskekake fra slakter Osdal som også produserte dei nydeligste fiskekaker, obligatorisk !!!!!
Eller når mamma laga fiskemat, og kokte verdens beste fiskesuppe.....som e selvfølgelig har spurt om oppskrifta på....men, oppskrift???? Du bare tar.....og gjør slik......og da blir det......sånn!! Jada...

Bilder som virkelig gir meg vann i munnen...sjøvann ! :)


Men studiesamlinga ja.....der fikk vi lørdagen ferske og lekre råvarer:  fersk, heil torsk,  torsketunger, rogn, seifilet, hysefileter ( min favoritt), klippfisk, laks, men desverre ikkje lever !
Vi skulle lage fiskekaker, fiskeboller, blandaball, kokt torsk med nytrukket rogn, stekte torsketunger, bacalao og så skulle vi lage melkesupper !
Åh.....snakk om nostalgi da!! Melkesupper som var mi redning på hver en "kokt-fiskemiddag" vi hadde, for da laga mamma nemlig melkesuppe.
Melkesupper: semulesuppe, havregrynsuppe, risengrynssuppe med rosiner, byggrynssuppe, makaronisuppe.....saftsuppe med havregryn, som var mer en dessert.



Wenche..! Når du har spist opp fisken på tallerken din, så kan du ta deg en porsjon risengrynssuppe !!! Synes jeg hører mamma sin stemme, men synes også jeg ser dinna fiskebiten, med ditta størkna smøret og dinna halve, kokte poteta som føltes som den var like stor som et fjell!!! Jaja....melkesuppa var redningen, men fisken ....huff !

Men vi laget masse god mat på studiet heile lørdagen og avsluttet med en buffet som virkelig så lekker ut, luktet fantastisk og smakte himmelsk. (Kan jeg få innvilget 1/2 times sofastrekk etterpå?)
Og som vår studieveileder sa: Ditte er noe vi virkelig kan være stolt av ! Det er tradisjonskost som vi må være bevisst på å bruke og formidle til neste generasjoner og som vi bør servere til turister, i stedenfor panert rødspette med chips og Thousand Island-dressing på kinakålen!!! 
(Kast et blikk på Hurtigruten sin meny, for de bruker lokale råvarer som finnes langs kystruta demmes. Bra !!!)

Jaaaaaaaaa heilt enig, bruk lokale ressurser og unnskyldning herved sendt til barna mine !! E har nemlig snytt dokke for opplevelsen av kokt torsk, men e har laga mye annet godt av fisk da !! Fiskeburgere, hyse på risbunn, ovnsbakt fisk, fiskegrateng.....
Og så melkesupper da...det har e laga, men man er aldri for gammel til å lære nokke nytt og Silje Solhaug, min unge og flinke studiekollega, lærte meg å ha litt kanel og nellik i risengrynssuppa....og det smakte helt fantastisk !!

Bilderesultat for borgundfjordfiske

Men no er det snart klart for Borgundfjordfisket...og min far holder meg informert om han har hørt nokke nytt om at torsken e kommet! Og skal man virkelig ha oversikten, så kan man ta seg en tur opp trappene til Fjellstua...og så nyte utsikten og kanskje telle hobbyfiskebåtene i Borgundfjorden på veg ned igjen! Langs kaia kommer det inn lokale fiskere inn med fersk torsk, lever og rogn.......kortreist mat, men langreist skrei !!! Luksus !
God middag....fiskeretter med masse gode smaker, næringsstoffer, vitaminer og mineraler står vel på menyen fremover!
Og du ..ikkje glem melkesuppa da ! Den er prikken over i-en !!!