fredag 18. oktober 2013

Korsen e været da???




Ja, korsen e været da????
Merkelig at vi skal være så opptatt av været !!!
Men det er i alle fall jeg...og selv om jeg er heldig å ha klær for all slags vær, så sjekker jeg alltid temperatur og "fuktighetsgrad" idet jeg tusler ut for å hente avisen om morgenen.
Det er no vel å merke bare noen få meter bort til postkassen, men en må en jo ta valg om skotøyet... slagstøvler, utslitte crocs, barfotet eller brodder???
Dei fleste hjemmeulykker skjer jo i hjemmet, ifølge Margot!!!


I går oppdaget jeg at det var kommet nysnø på dei aller fleste fjelltoppane på Sunnmøre....
ja, ikkje det at det ikkje var fint med et "litt kraftig" melisdryss på dissa vakre fjella, men...e lika no best høst , e da!!
Snø....nei takk ...ikkje før vintermånedene i allefall !!!

Nysnø i fjella i lag med vakre høstfarger!


I min barndom, så tror jeg det kun var 2 årstider...sommer og vinter !
Om sommeren var det alltid fint vær og om vinteren var det mye snø!!!  Det er i alle fall sånn i mine minner, men spør jeg mamma, så får jeg nok et annet svar! Og hadde farmor levd, så kunne jeg spurt henne, for hun hadde årganger med 7.sanser hvor hun hver dag skrev opp temperatur og vær!!!  Arvelig kanskje ????


Da jeg studerte på Østlandet, så syntes jeg at der stort sett bra vær, bortsett fra en vinter i 1988 hvor det ble satt kulderekord på Bekkestua hvor jeg gikk på høgskolen. Vi ble rett og slett beordret om å holde oss hjemme!!! Sibirvind, tror jeg dei kalte det?  ja...nokken daga fri var no ikkje å forakte!

Ringte jeg hjem på kveldstid ( for da var det billigst å ringe den gangen vi kun hadde hustelefon!!), så kunne mamma alltid fortelle om ganske fint vær...uansett hva dei hadde meldt på tv...for ho hadde no sett et solgløtt!!!  Hm.....selektiv hukommelse eller dårlig korttidsminne?
Det solgløttet var i alle fall langtidssykemeldt når jeg flyttet hjem til Ålesund...........det regnet i 1/2 år!!!
Og jeg var ekstremt værsyk!
Galskap å flytte fra Østlandet til Vestlandet .....og det delvis frivillig ( måtte jo ha en plass å heve lønn!!!)
Mener vel fortsatt at det var galskap.......... får fortsatt lengsel etter dissa lange kveldene hvor en kan sitte ute på terrassen uten pledd, varmelamper, raggsokker og kunne føre en normal samtale uten å hakke tenner eller fryse på seg en blærebetennelse...(ja, for oss damer altså!)

Men jeg er et høstbarn og elsker å kjenne den litt skarpe høstlufta med alle dei gode luktene. Og når naturen finner frem alle nyanser av gulfarger, orange, brunt, rødt og ispedd grønntoner...ja da er det bare vakkert ute! Og denne høsten har vært praktfull!!
Men takker også ja til nokken kraftige og bråkete høststormer!!
Når trærne blir nakne og blada fyker rundt ørene på meg...ja da er det bare å gå ut , godt påkledd og nyte det. En blåsbort dag gjør godt!


Også vinter og snø har helt sikkert sin sjarm, men jeg trives best med snø på julaften klokka halv 5, eller på Hafjell i vinterferien eller i påska!! Men slaps og glatte veier er ikkje nokke for meg!!!
Men været da??? Det kan jo være flott på den årstida og!
Kanskje vi kan håpe på en vinter med "godt vær"...(les: lite snø!!)

Nysnø på markane 18 oktober

Men i dag var det høst med et snev av grønn vinter! Stillongsen og ulltrøya var på når jeg skulle opp til dyra! Og siden gården ligger litt høyt...og lufta er litt kaldere der, så lå der litt snø på markane.

Men dyra er godt isolerte og Tiger`n la seg som en pelskrage rundt halsen min...så da blei jeg både varm i kroppen og i hjertet!
Tiger`n varmer meg!

Men ka skal vi gjøre med været da??? Nei, heldigvis så går det ikkje an å gjøre nokke med det...utenom å ha på klær etter vær når en er ute...men det er no kjekt med høst og mørke kvelda da!
Ja, som ho farmor brukte å si..." det e så godt med høstkveldane , for da kan vi kose oss inne og kveldane blir så laaange!!!
Stearinlys, fyr på peisen...gode norske epler....og ikkje så altfor lenge til adventstid og nissetid!!


Siste rest av epler på det lille epletreet mitt i hagen! Vakre!


Blir det litt mer snø på markane på gården, så ser e vel snart  nissespor etter fjøsnissen på gården.

Fjøsnisse + dyr = vennskap
La merke til at det var flekket litt never fra nokken av dei store bjørkene på veien opp til gården. Fjøsnissen er nok i full gang med julegavelaginga....phu ...best å fortsette å være snill og god med dyra resten av året...for Fjøsnissen følger med!!


Boblikoff er glad i damer...selv gamle damer!
 I dag var det mye vær...men et par solgløtt såg e.....så da har det i følge mamma vært ganske fint vær!!!