mandag 8. august 2016

Enkle gleder og opplevelser i en middelaldrende kvinnes ferieuke !!!


Småsporven gjeng i tunet og tippar korn og ribbar strå................ tralla lala la .........

Lørdag morgen når jeg satt på verandaen og skulle nyte en perfekt tekopp, så hørte jeg et sus gjennom lufta og minst 50 svarttroster landet på mine 2 ripsbærbusker og var klare for å ribbe de for runde, røde rips !
Jeg hoppet i slagstøvlene, og fòr bort å jaget dem !! Fikk tatt på meg en kjekk fleecejakke over kosedressen og trevet meg med bærspannet mitt for å redde bæra mi !!
Ripsgele bare MÅ jeg ha ....og ripsbæra er MI !

Passe moden/umoden rips til gele !

Så morgenstunden som skulle brukes til å nyte en tekopp, ble til en bærplukkingstund i egen hage.
Jeg la da merke til at det rundt meg var usedvanlig mye fuglekvitter !!
Jaja...koselig det, tenkte nå jeg, helt til jeg snudde meg og fikk øye på storfamilien Spurv som hadde invitert alle slektninger i mils omkrets til festmåtlid i hagen til familien Mo.
Knut, i følge han selv utnevnt til sjef over gressplena, hadde nemlig vært svært så raus med kunstgjødselet når han skulle øke gressveksten og minske mosen på plenen vår!! Det var jo meldt regn, så derfor måtte han skynde seg å spre ut granulatet for en tid tilbake !!!
Så raus var han, at vi endte opp med en flekkete, brunsvidd plen, siden regnet ikke var store skuren og fikk granulatet oppløst og ned i jorden der den skulle være ! Nytter ikke å stole på regnbygene engang nå !!!
Derfor har vi nå brukt 20 sekker med jord og for flere hundre kroner i gressfrø i håp om å få litt grønn plen igjen på sikt. Det kan nesten se ut som om en dinosaur med dårlig mage har vandret rundt i hagen vår... ! Et underlig syn, men det er altså en redningsaksjon "Plen".

Godt gjødslet plen....med store brune felter nesten uten gressfrø !

Gressfrø er delikatesse for spurver har vi nå skjønt, så til tross for iherdig innsats fra meg med hufsing og jaging, så flakset de bare litt opp i bjørka til naboen og i det jeg snudde ryggen til så landet de på et annet dinosaurbæsjfelt!!
Mitt håp var at "Fido" vår automatiske gressklipper skulle jage de bort når han vandret rundt å klippet, men nei....han var ingen trussel for glupske småfugler.
Spurvene var på ettermiddagen så velfylte og mette at de knapt nok klarte å fly opp til grenene i epletreet vårt !!!
Og det epletreet er IKKE høyt !
Så nå er det knapt et gressfrø igjen...men så har vi til gjengjeld fått både mor, far, barn, bestemor, bestefar..og muligens oldefar Spurv som fast inventar på plenen vår, og de ser ut til å bli værende til hvert et frø er fortært! Dyr og eksklusiv fuglemat vil jeg si !! Og plenen...ja,den blir vel grønn om et år eller 2.

Jaja...ripsbæra har blitt til noen glass med deilig gele, og i løpet av forrige uke ble også granstaurer fra gården saget, kløyvd og pakket i sekker av sagfører Fru Mo. Så nå ligger de under verandaen til tørk slik at vi kan fyre masse når kveldene blir kalde og hustrige. Stolt? Ja....synes faktisk jeg er ganske så flink om e skal si det selv, men ditta e no den kjekkest hobbyen da ! Hadde aldri gjort det om e ikkje likte slikt arbeid.

Sagføreren Fru Mo.

Og belønningen til meg selv etter intens vedjobbing, var en tur til vakre Eikesdalen og Mardalsfossen.
Har i flere år tenkt å ta turen dit, men det har bare ikkje blitt før nå. Har sett fossens utfall fra Sandgrovbotnen ved Verma, men det blir ikkje det samme.
Turen til Eikesdalen var ganske lang, men flott og med Elisabeth som koselig reisefølge gikk turen utrolig fort.! Litt overskyet vær gjorde heller ingenting så lenge temperaturen var 22 grader.

Der borte i enden av Eikesdalen er Mardalsfossen .

Mardalsfossen er en av verdens høyeste fosser og har et samlet fall på 705 m og et høyeste loddrett vannfall på 250 meter. Under utbyggingen i 1970 ble det for første gang brukt sivil ulydighet av demonstranter i en naturvernsak. Dette vakte stor oppsikt i inn- og utland.
Nå renner det vann i fossen fra ca. 30. juni til 30. august. Resten av året er den regulert i rør.
Fossen er et fantastisk skue, og det var mektig å stå der oppe, nært fossen og  kjenne det kalde drivet av dråper mot ansiktet. Akkurat der og da fikk jeg en forståelse av hva turistene må føle når de vil "nær" fossene i Norge !!!
Naturkreftene gjør oss små og ydmyke, og minner meg på at vi alle er kun gjester i tiden og i naturen. Om kommende generasjoner skal få oppleve slike mektige og positive krefter, så må vi kjempe for at naturen blir tatt vare på! Skjønner godt de som demonstrerte mot utbyggingen av Mardøla.....!

Mardalsfossen.....et fantastisk skue !

Et klesskift måtte til etter møtet med Mardalsfossen og vi kjørte til motsatt side av vannet for lunsj, slik at vi kunne sitte å nyte fossen på avstand. Vi fyrte opp stormkjøkkenet og brygget oss en kaffilaffi til den gode matpakken mens vi  vendte blikket over Eikesdalsvannet mot fossen og takket for opplevelsen. Uforglemmelig !
Dagen var god, og jeg kunne krysse ut dette målet på min ønskeliste over kortreiste reisemål.

Lørdagskvelden var gjensynsgleden med dyra på gården stor! Jeg meldte Storbonden og forhørte meg om gardsgjestene var reist og om det passet at jeg tok med en svipptur inn til dyra,
og ja...det var helt greit !!
Åh...for en gjensynsglede.........sauene såg meg på lang avstand og kom springende mot meg med bræking og smil  rundt munnen. Posen jeg bar på inneholdt masse godbiter, og det skjønte de godt !!! Alle var blitt så store og flotte i pelsen. Godt sommergress gjør susen.


Gårdskatten kom meg i møte og til tross for over 1 mnd adskillelse så var han klar for kos og hilste meg på katters vis.....nese og kjaker mot nese og kjaker på meg !! Gullgutten...
Og hønsene......de var ikke lenger noen forskremte høner skeptiske til ny mat og servering !! Neida....nå kom de rett mot meg og mer eller mindre slåss om å først få tak i godbitene. De nappet ostebitene ut av fingrene mine og pasta, salatblad og agurkbiter gikk unna på høykant !! De var blitt til bestemte unge damer som konkurrerte både om rang og utseende. Et høneliv er jo ikke så langt, så utviklingen går fortere enn hos oss! Fra litt pjuskete ungdom til dame på bare et par måneder...det skulle blitt nokke for oss!!

Men nå har helgen gått over til mandag, og det er kun noen få feriedager igjen.
Får finne noen fargerike gevanter, slik at jeg kan jobbe litt som fugleskremsel og få unna de glupske spurvene.....
Ikke problemer med å få tida til å gå her i gården, nei !