lørdag 5. april 2014

Ramsløk, den ville løken med nydelig smak


Nå er våren her og mange er opptatt av å finne ville vekster som kan brukes til "kortreist mat".
Jeg plukker hvert år litt Ramsløk og bruker utover året i ulike retter!



Man kjenner godt løklukten av Ramsløken når det er så rike forekomster.


Sprer seg veldig, så vil ikke anbefale å plante den fritt i hagen.


Jeg vil gjerne har dei nyeste og ferskeste bladene til å lage Pesto av.
Ramsløken er nydelig på smak, men plukk Ramsløken helst nå.

Hakk den for hånd eller i en foodprosessor i lag med god olivenolje og salt.
Hell den på et glass, prøv å få ut mest mulig luftbobler og etterfyll med olje.

Ramsløken holder seg i månedsvis og kan brukes til supper, sauser, som Pesto...


Ramsløk, olje og salt

Dette står om Ramsløk på Wikipedia:
Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging. Bladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat.
Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster.
Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag

Den blir brukt i folkemedisin og til matlaging. Vær varsom når en plukker blader at de ikke forveksles med liljekonvallblader; de er giftige og lukter heller ikke hvitløk.



Bruk bladene i en hvilken som helst pesto oppskrift og bytt bare ut hvitløk/basilikum  med ramsløk blad.

Spis det gjerne,men husk at den gir mye lukt...så har du planer om å sitte veldig nær noen en kveld, så spis ikkje for mye Ramsløkpesto!!!