onsdag 23. desember 2015

Veslejulaften


Katten og nissen er gode venner.


Så har roen senket seg over heimen og det har altså blitt den vesle julaften kveld.
Rundt hushjørnet uler vinden, og regnet pisker på ruta. Men inne er det godt og varmt, og siden Knut var så redd for at vi skulle få for lite pinnekjøtt på julaften, så må vi altså koke det i 2 omganger....2 kg i dag og 2 i morra.....derfor lukter det jul her !!! 4 kg fordelt på 6 personer + svineribbe......joda, jammen godt at vi skal ha karamellpudding laget av Bondekona til kaffien, for den sklir bare ned mellom alt annet.
Førjulstida har gått til eksamensforberedelser og jobb. Fritidssysler har det blitt lite av, men nokken julekort og et julebrev blei det nå tid til sånn på tampen. Nokken nattetimer blei brukt flittig, i steden for bare å ligge på lading....for som min onkel sier: "sove kan e gjør på gamlehjemmet !!"
Men i dag startet jeg formiddagen med å pakke en liten sekk med godbiter til dyra på gården, og når nisselua var på plass på toppen, så tok jeg turen innover...og oppover.


Attpåklatten, Tiger`n og Brummen får julestemning

Jeg kjente at jeg trengte litt kontrast til pensumlister, tilstedeværelsesplikt, gavekjøp og annet mas som stjeler energi. Oppe hos dyra er det godt å være.....den flotteste Brummen brisket seg blant damene...lukter for tiden pyton, men ser jammen barsk ut. Flott i pelsen og med reine løvemanken i gylne farger, er han nok en storsjarmør av rang. Attpåklatten, den andre "hanen i kurven"....er så ung at han ikke har kommet i brunst engang, så han føler absolutt ikke presset fra damene. Storbonden er nok litt svak for Attpåklatten, siden han ikke har havnet på slaktebenken. Skjønner godt Storbonden jeg, for den lille karen er vidunderlig søt der han kikker på deg med sine svarte "briller".  En godbit her og en godbit der gjør han kanskje til en praktfull avlsvær på sikt??? Hvem vet ?

Julenuss av LillePille.

 LillePille...den mest kjælne søya, takket meg for eplebiter og knekkebrød med både en sauenuss og en klem. Lille, vakre.....hun kjenner igjen hvem hun får oppmerksomhet fra.
Og Tiger`n har nå en pels som tåler opptil flere minusgrader.....men, klarer seg bra i regn òg, selv om han da trives best i kurven på nyhuset. Tiger`n fikk en gobit i julegave, men siden fiskefileten lå på bunnen av en stappfull fryser, så blei det kjøpemat, men argaste sorten selvfølgelig !! Gourmetmat for katter !!!
Hanen har nå gått ut av tiden, etter at Storbonden såg seg lei på at han rant etter den eine dattera,og ville hakke henne i leggen. Han burde visst bedre, siden Storbonden hadde gitt han et par killevinker tidligere i høst! Men gav han seg, den treigosten??? Neida...så han endte sitt liv på høggestabben og ble faktisk til revemat.....til pass til han når han ikke tok et hint. Så no lever hønsene det gode liv...legger egg....får gå i fred og kan til og med "lese på vaglen" om de vil!! Ser ikke ut som de savner den plagsomme hanen !

Så gården var et fredelig sted i dag. Satt meg litt på låvemuren og nøt freden. Hørte litt skramling innenfra det gamle sauefjøset. Var nok nissemor som var i gang med juleforberedelsene til julaften. Litt mat til dyra, nissungene og fjøsnissen....ekstra med både mjød og hjemmelaga ost på slike høgtidsdager. Nissegrøten er det Bondekona som lager...og den er det nok et stort smørøye i, siden Bondekona vet at nissene passa ekstra godt på smålamma i år.
Så var det bare å ønske alle mine dyrevenner en god jul og tusle seg nedover til bilen. Veien gjennom dalen var isfri og på Skodje måtte jeg oppom den nissemora som alltid har plass til både nisser og mennesker i hjertet sitt. Den godeste Lisbeth, som raust deler av sin omsorg til alle rundt seg. Den juleklemmen ville jeg aldri unnvært, for den inneholder omsorg, glede og varme fra den nydeligste av alle nissekoner. Takk Lisbeth, for at du er i mitt liv.

Småsnuppene

Vel hjemme var gutta i huset i gang med julevasken. Jeg ryddet dei siste papirene på plass etter gårdsdagens julekortverksted i lag med småsnuppene fra Søre. Så kjekt at de vi være hos gamletanta og lage julekort ....må bare nyte det så lenge det varer. Plutselig er slike stunder en saga blott!

Det er som Helene Bøksle sa.......tid er kanskje den beste gaven vi kan gi til noen, Og i år har det blitt dårlig med tid til store juleforberedelser, vennebesøk, kakebaking, konfektlaging og hjemmelagede julegaver. Men håpet er at juledagene kan brukes til å kose seg, lese alle dei hyggelige julehilsnene, se på julefilmer og være i lag med familie og gode venner. Da gjør det ikke så mye at ikke julesnøen har lagt seg, og turforholdene er dårlige. Sofaen er klar, kosedressen nyvasket og bøker, blad og ei fagbok om "Den Sunnmørske jula", gitt av en romsdaling, ligger klar på sofaryggen. Tekoppen er ikke langt unna og dagens adventsgave var en sjokoladeappelsin. Kan en bedre ha det?


Nå begynner Grevinnen og Hovmesteren.....gode tradisjoner skal ikke brytes. Julebrød og te er klart, og en tyvsmak på årets sylteflesk og fårerull er allerede unnagjort. Klar for jula 2015.Ønsker alle venner og slektninger en god julehøgtid.