søndag 15. juli 2018

Reisebrev fra Irland.

80 km i timen på veier som er smalere enn Vasstrandveien...og den er SMAL...det er Irland på landsbyda !!
Og når jeg i tillegg sitter på feil side som passasjer, så har jeg nok vært, i ordets rette forstand, "i hekken" og ekstremt "på kanten" maaange ganger!
Jeg......som er så ordentlig....tror jeg iallefall sjøl.....har altså vært en hel ferie "på kanten" !!!!


Nær kanten opplevelse...bilde tatt i farta...altså ca 80 km i timen  !
Der var et fint slott, Knut.....ja, skal e stoppe da??? Neida......vi finner nok et annet !

Og det har vært omtrent nær døden opplevelse opptil flere ganger, for fartsgrensen på disse veien er altså 80- eller 100 km i timen, og min kjære sjåfør (ære være han for at han tør kjøre her) synes det er viktig at vi ikkje lager kø...så han holder farten oppe i respekt for de som kommer bak oss!!!!!!
Bak oss??? Har omtrent ikkje sett en bil bak oss på noen av dei veiene vi har kjørt på....knapt nok på motorveiene!
Jeg har nesten krøpet opp på midtkonsollen...for ikkje å si inn i midtkonsollen....og bedt for mitt liv idet bjørnebærkratt, steinmurer og også sauer har snitret meg !!

Og bilen...ikkje nokke Volvo med kraftig stål og konstruksjoner i dører og front akkurat, men en Seat...mer som en sardinboks !!! Fin, ny.....men liten !
Men utenom det, så er det mye flott å se i Irland !

Dette er "din sin ferie" sier Knut og kjører meg til slott og småbyer med roser, ruiner og "tea for one" !!
Ja...han er tålmodigheten sjøl, der han setter seg på nærmeste kafe...tar seg en kaffi og scroller på mobilen, mens jeg fyker rundt og tar bilder av roser, ruiner, fine dører og kirker !!

Apropo te,  ja.....hadde trodd jeg ville finne "nice cups of tea" over alt, men den gang ei !
Det er tykke, porselenskopper eller krus som holder godt på varmen...det skal de ha, men en estetisk nytelse er de ikkje !!
Og dem som kjenner meg vet at en tekopp for meg,  er en lekker, tynn...litt stor kopp i hvit poselen med vakker dekor...altså en sann glede å nyte god te i/av !!
Men teen her er god....så jeg bestiller gjerne "tea for one"....til 2 euro...får en liten kanne for meg selv...og nyter stunden .

Trodde jeg skulle få servert te i slikt service,
men det var bare til pynt i utstillingsvinduet.
Men det blei slik...i beste fall !!!
Her rabarbra/bringebærpai med
vaniljesaus...og sort te til ! Nam !

Etter ankomst i Dublin seint om kvelden, gikk turen dagen etter til Gort...et par timers kjøring fra Dublin. Vi kom til et koselig hotell med en flott pub i samme bygning. Praktisk !

Lekkert hotell med en koselig pub....hvor vi såg på fotballkamp og spiste god mat.


Bestemte oss i kveldinga for å ta en tur langs kysten, etter anbefaling fra en lokal pensjonist Knut kom i snakk med, for å se noen små byer!
Det var da jeg hadde nær døden opplevelse en rekke ganger ! Men vi endte opp i en liten fiskelandsby hvor vi spiste nydelig middag nesten ned i sjøkanten !


Fantstisk Fish and Chips som forsvant før jeg tenkte på å ta et bilde ! Fisken var så kvit og fersk at den nærmest smeltet i munnen , og desserten...Crumble Rhubarb Pie with Vanilla Ice and cream.  NAM!
Lekkert sted, nydelig utsikt og fantastisk mat .




Neste dag drog vi på en ekstremt lang tur....over fjell og heier for at jeg skulle få oppleve
  "Kylemor Abbey and Victorian Walled garden", 
Slottet blei satt opp på slutten av 1800-tallet. Mitchell Henry, en rikmanns sønn, lege og politiker bygget dette til sin kjære kone Margareth.


Litt av et slott på en svært øde plass ! Utrolig at noen bygde noe så storslått i sin tid. langt fra folkeskikken
Her stod kun en jakthytte fra før.
Dei fikk 9 barn, men hun døde desverre svært ung av malaria, under en ferie i Egypt.
Mitchell Henry fikk sin kone balsamert og sendt hjem til Irland.
Han bygde et mausoleum til henne og seinere reiste en kirke i gotisk stil på eiendommen, til minne om hans store kjærlighet.

Kirke til minne om en kjær hustru.

Han solgte slottet i 1902, og døde som en fattig og ruinert mann i en alder av 84 år,  med dei 9 barna spred rundt i hele verden, og han siste ønske var å få urnen sin ved siden av sin kone, og det ønsket blei oppfylt.

Benedictinernonnene flyttet inn i slottet på 1920-tallet og startet pikeskole, drev gård, åpnet gjestgiveri, hadde både urtehage og såpekokeri.
De ønsket å sette i stand hagen mest mulig lik som den hadde vært og restaurere slottet. Dei startet innsamling av midler for å få til dette.
Det var nå bare et par av de 16 store drivhus som var inntakt i hagen, men murene stod der og viste tydelig den storheten hagen nok måtte ha vært.


I 1959 ble slottet rammet av brann, og nesten halve slottet brant ned. Mye er restaurert, og det er bygget et nytt tilbygg til slottet i gammel, men også moderne stil.
Det var få rom som var åpne for oss turister, men vi fikk jo et lite innblikk da !
Kanskje litt skuffende at så lite inne i slottet var åpent for besøkende.



Hagen var traktformet, så varmen holdt seg der over lang tid og laget som et tropisk klima.
Det underlige stativet var for å henge kurver med dagens utvalg av blomster, grønnsaker og frukt,
så husfruen kunne velge hva hun ønsket å få servert til middag eller ha til dekor på slottet !

Hagen var mest imponerende ! Den hadde inneholdt 16 drivhus med fjernvarme, vannbasert og dyrket alt av frukt, grønnsaker, urter og blomster som slottet trengte. Svært mange eksotiske frukter som fiken, aprikos, nektariner, druer, annanas, til og med bananer blei dyrket der,  og blomster importert fra hele verden fikk dei til å trives.

Blomstene var plantet i lange rekker, med tre høgder etter hverandre i høyden...lave, middels og høye blomster. Alt var merker med nummer og bokstaver og i enden stod en tavle med alle blomsternavnene ...på LATIN !

Store murvegger av murstein som var importert fra Skottland skjermet plantene for vær og vind, gav varme til pæretrærne som vokste helt inn til veggene...noe vi også kan se langs løevegger på gamle gårdsbruk i Norge,  og kanskje det aller viktigste den tiden.....hindret arbeiderne i å se for mye på ladyene som gjerne hadde sine daglige spaserturer og samlingsstunder i hagen og i drivhusene hvor det faktisk var mye varmere enn i det store slottet.

Jeg var med på en guidet visning i hagen, hvor guiden påpekte at hun var historiker og ikkje gartner. 
Interessant å høre om hagens nøye planlegging og utforming, vekster og forskjellige bruksområder.
Så der gikk jeg altså og knipset bilder, snuste på blomster, stjal noen modne bringebær og smakte på masse urter. ( Dessverre var ikkje epler og pærer modne ennå )
Det var en flott opplevelse både for øyne og gane !

Farvel til Kylmor Abbey ! 


Knut hadde planer om en fisketur på innsjøen...og kanskje få en ørret på ca.1 kg på kroken, men slik tur måtte forhåndsbestilles, så det gikk ikkje. ( Kostet 100 euro for 1 time...uten garanti for fangst !!)
Han satt derfor ute under en parasoll og tok seg en kaffi, mens jeg fikk frie tøyler.
Lucky me !! Best man of the year  !


Fra byparken i Tralee hvor de hvert år har en internasjonal rosekonferanse. Byparken inneholdt flere tusen rosebusker...som var et fantastisk syn til tross for ekstrem tørke i en måned her i Irland.

Koselige stopp i mange småbyer med fargerike, små butikker på rekke og rad...smale kafeer og puber.
Byparken  full av tusenvis av rosebusker i Tralee hvor vi overnattet i 2 netter,  har fylt fotolinsa mi til gangs ! 
Med nytt minnekort og oppladdet kamera, så finner jeg motiver over alt ! 

Knut har blitt overeksponert for kultur, blomster og masse annet og ser nok frem til late dager i Spania som er neste reisemål etter Irland !Skjønner han godt...det er som om jeg hadde blitt tvunget til å se fotballkamper hver dag...det hadde ikkje vært nokke suksess !!

Ruiner og kirker fant vi mange av over alt. Flere kirkebygg brukes ikkje lenger som kirker, men teaterscener.
Jeg gikk inn i ei, og lurte fælt på hva som var skjedd...fikk forklaring fra ei ungjente som dreiv og ryddet opp teaterkulisser.
Flest katolikker i Irland...og de kirkene var velholdte og mye besøkt.


Fant denne kranen utenfor en katolsk kirke ! Fylte både magen og vannflasken, jeg..kjekt å ha på lur !


Jeg vil se ruiner, sa jeg til vår gode venn David, som er irsk. Det ser du overalt....heile Irland er full av ruiner, svarte han, og det er jammen sant.
De gangene jeg i fart klarer å se over murene..., så ser jeg nokken ruiner av slott, kirker eller tårn. Men vi fyker fort forbi !!!!

Knut ler av meg når vi stopper i en eller annen by og jeg fyker entusiastisk rundt og tar bilder av "nokken steinmura som ser likedan ut uansett kor en er".
Jada.....han har no litt rett da, og jeg ser meg sjøl i fugleperspektiv der jeg raser rundt og knipser i vei.....som en spinnvill asiater !!!

Kjekt med "støttekontakter" som er lokalkjent :)


I går møtte vi David og Tove i Killarney og fikk virkelig sett både ruiner, fjelloverganger og koselige irske byer.
Vi startet dagen med en hestedrosjetur gjennom Nasjonalparken i Killarney. En hest som het Pelè, som eieren påstod skaut med begge beina... tok oss rundt og eieren, en eldre kar, lik en
Flåklypa karakter, fortalte om stedet og var utømmelig på tørre, men akk så morsomme historier! Vi flira oss skakk, og David som er irsk og fra Cork District, oversatte til oss når vi ikkje fikk med oss alt han sa !
Han snakket fort, på dialekt...lespet litt og hadde kun tenner i overkjeven...og dei var STORE !!

Nasjonal Park i Killarney i lag med Tove og David, og Ross Castle.

Han var så utrolig festlig at....vi hadde det heilt supert, til tross for at hesten til stadighet slapp "gaz", så vi som satt nærmest skiftet farge fra solvarme, røde kinn til mer grønnskjær i fjeset !!
Jaja....heldigvis var det en liten bris i lufta, så vi døde ikkje av surstoffmangel.
Til og med dronninga hadde sittet på i en av hestekjerrene og tålt lukta, så da er det jo ikkje uoverkommelig for oss allmuen !
En uforglemmelig tur !

Vi var innom Ross Castle, bygget på begynnelsen av 1500-tallet ! En koloss av et slott i ekte Game of Trones stil....umulig å nå for fiender fra land pga tett vegetasjon og myrer, men blei beseiret når en tyster forklarte veien inn til slottet fra innsjøen !!
Vel fremme til utgangspunktet med hestedrosjen, så betalte vi med et smil om munnen...og kusken fikk rikelig med drinks og takket med et stort, delvis tannløst smil og syntes det hadde vært en særs hyggelig tur !! Takk i lige måte !!


På fjelltur på ekstremt smale veier, men med en dyktig sjåfør !

Neste post på programmet var rally-Monte Carlo.....
på Gap of Dunloe i Killarney.
Det var litt av en tur...på ekstremt smale veier, utrolig smale bruer og vanvittige hårnålssvinger !
Tove kjørte som en gud og David var kartleser !! 
Jeg var mektig imponert over at hun turte å kjøre der....jeg er glad i å kjøre bil, men der...så smalt, møte med andre biler, folk og hestevogner...jada ! Glad e bare satt på !Trollstigen er bare barnematen mht veier i forhold til dette, men det er ikkje lov med busser på disse veiene, Thank God !!!
11 km med fantastisk flott natur i nydelig vær...ja, må bare si at vi hadde en uforglemmelig tur !

En gotteributikk hadde et fantastisk utstillingsvindu som jeg falt pladask for !

Vi stoppet så i Kenmare...en aldeles nydelig liten by, hvor vi spiste middag!
Knut og jeg valgte fiskesuppe...en kraftig og fyldig suppe med mye godt i og med et fantastisk nybakt brød til !!
Så det er bare heilt klart at det jeg hadde trimmet av meg med mange StikkUt! turer før denne ferien, har igjen funnet veien tilbake til hjemplassen...på fru Mo sitt midtparti !
Toast, marmelade, is, fiskesuppe...litt Baileys....! Tja....klar for flere trimturer etter 6.august !!!

Noen mil på fjellveier tilbake til Killarny...knips, knipse, knipse flotte motiv, og vi tok farvel med dagens guider...Tove og David. Tusen takk for en ubeskrivelig flott dag !

1/2 times kjøretur tilbake til Tralee hvor vi bodde, og vi trengte noen minutter på øyet ! Det tar på med tynn fjelluft !
Back in business...og klar for pub!
Koselig liten, brun pub med masse godt å drikke ! Såpass at vi gikk i feil retning når vi skulle tilbake til hotellet ! Men...det er heilt forståelig når man er i en ukjent by og alle husene er små og fargerike uansett hvor du snur deg !

Vi koser oss, vi 2  :) i mange forskjellige små landsbyer !

Drosje blei redningen..og Knut var igjen raus med tips og fikk 3 ganger " God bless You" fra sjåføren. Ikkje dumt å bli " blessed".

I går skulle vi til Dunquin Pier for å se på klipper og hav ! Men det var ingen utsikt pga svært lavt skydekke og regn ! Heilt grått...jaja, det var bare til å snu og vende nesen mot Limerick.
Men no er det ekte irsk drittvær ute, så vi drar til Dublin...finner oss en koselig pub, kanskje Temple Bar, ser på fotballfinale, nyter kvelden og flakser hjem til Norge i morra kveld!

Supergod Irish Coffee og herlig irsk folkemusikk !! Juhu...

Må få med oss en tur til Jameson Distillery før vi drar.
Ingen flere steinborger på ei stund, har jeg lovet Knut !

Kjempebra guidet tur på Jameson Destillery ! Skikkelig dyktig og morsom guide, som lignet på Harry Potter !

En super ferie med mange flotte minner er snart over......!
Spania neste....solseng, bok og gode oliven! Gleder meg til det, men tviler på at det gir over 10 000 skritt på skrittmåleren pr.dag. Får trimme litt i bassenget eller i sjøen....