tirsdag 15. mai 2018

Hoemsbu i Eikesdalen er en fredens plett på denne jord!



Eikesdalen med Ågottinden 1526 moh.

Jeg har aldri tvilt på at det finnes paradiser på denne jord hvor en finner hodekvile, ørefred og vakre bilder som lagrer seg i minnet for å kunne taes frem på mørke vinterdager .
Steder som fyller en med masse energi og skapergleder.
Jeg var på et slikt sted forrige helg, nemlig Hoemsbu i vakre Eikesdalen.

Når sola skinner fra en nesten skyfri himmel ned på det glitrende vannet, trærne har tatt på seg dei grønne sommerkåpene og markblomstene strekker hals mot de livgivende solstrålene akkurat som vi gjør....ja, da er det godt å være i livet...i nuet !!!

Veien fra Ålesund til Eikesdal var en reise som var lett å ta, til tross for at dagen startet 06.00 og rett etter arbeid fortsatte på en nesten 4 timers tur for å være med på Kreativ Helg på gården Hoemsbu med Molde Husflidslag.
I og med at jeg følger dei på Facebook, så leste jeg et innlegg om denne helgen, og jeg var rask med å sende en forespørsel om  det var rom i Molde Husflidslag for å ta med en Sunnmøring til Hoemsbu?

Og hvor var forresten Hoemsbu??

Fikk en koselig telefon fra Anne i Husflidslaget som fortalte litt om gården som nå drives av Molde og Romsdals Turistforeningen, hvor den lå og hvordan jeg skulle komme meg dit!
For å komme seg over til gården, må en nemlig fraktes over Eikesdalsvatnet med båt.
Gården er strømløs bortsett fra litt strøm fra solcellepaneler, har kun innlagt kaldt vann og har utedo !!! 
Men om det var greit så skulle jeg få en plass.....om det var greit??? KLART DET!

Fergesvela som jeg hadde gledet meg til på Moldeferge blei spolert av en idiotisk bobilsjåfør som sperret meg inne....! 
Billettøren ristet oppgitt på hodet, men det var lite å gjøre med siden vi var midtfjords før han oppdaget det!
Hadde jeg vært slangemenneske, ville jeg kanskje hatt en liten sjanse på å komme meg ut av bilen, men 168 cm høy...med udiskutabel livvidde....nei...det var ikkje håp, og ingen kunne komme meg til unnsetning....så da blei det 2 Wiener i lompe på en bensinstasjon i Molde som blei redninga !!
Mat er mat !

Etter å ha nydt vårstemninga, kjent gjødsellukta og sett på alle dei spretne lammene på jordene langs Eresfjorden, så var Eikesdalen der...og over på andre sida av Eikesdalsvatnet, som er den største innsjøen i Møre og Romsdal omkanset av fjell på 1500- 1800 meters høyde, lå altså vakre Hoemsbu.


Hoemsbu i Eikesdalen! En fredens plett på denne jord!


Jeg gledet meg så mye til å treffe alle dei kjekke folka, bo på gården og kjenne på kreativiteten, at jeg nærmest boblet over innvendig.

Og jeg ble så godt tatt i mot av disse kjekke damene...rause ord og klemmer allerede på kaia...at jeg følte meg innkludert fra første stund. 
Og stedet, lyset, fjella....ja, det var virkelig et paradis på jord.
Jeg ble rett og slett målløs over at jeg skulle få oppleve å være der.....kose meg , lære å farge garn med plantefarger, spise god mat og være i godt selskap med damene fra Molde Husflidslag!!
For en hjertevarme!!

Etter først å ha blitt installert på et koselig rom med utsikt mot vannet, blei det dekket et digert ost/kjeksbord og mellom munnfuller av god ostemat med tilbehør, fikk vi litt informasjon om programmet for helgen !
Å det må jeg virkelig si...... ingenting var overlatt til tilfeldighetene, nei.....det var så velorganisert på en positiv måte at til og med oppvasken etter middagen på lørdagskvelden som jeg  skulle delta på viste seg å bli en kjekk stund !! Koke opp vann, vaske for hånd...rydde og ordne det fint......er faktisk alle tiders når en gjør det i lag med andre effektive damer!! Juhu...

Kvelden lister seg på tå, men hesping av garn er jobben for fredagskvelden.

Så var latmannslivet over og alle måtte til pers for å hespe opp garn i 25 g hesper av 5 kg garn før skumringen på naturlig vis stoppet oss.
Deretter blei hespene lagt til bløt i vann, for i neste omgang å bli "beiset" i 90 graders vann tilsatt Alun i 1 time.
Hvorfor vi beiset det?? Joda...det lærte jeg òg...det var for at garnet skulle ta godt opp fargen i neste prosess.

Men det blei kveld...en klar kveld med den blå timen....og øynene klarte ikkje lenger å se om jeg strikket rett eller feil på strikketøyet mitt i stearinlyset....så da sa jeg god natt, besøkte raskt utedoen, kostet over tennene og nøt utsikta en siste gang før jeg la hodet på puta og sovnet som en stein !!

Stolrygger er fine å hespe garn rundt...og dei på 4 bein lurte nok på ka vi gjorde !!


Morgenfrisk og utkvilt inntok vi en fantastisk frokost....virkelig som på det flotteste hotell...før vi fortsatte  med å hespe opp resten av garnet til fargingen !
5 kilo Finullgarn er virkelig en omfattende jobb å hespe opp.
Ikkje bare hadde vi ull som garn, men rundt gården vandret det søyer med lam...ulla på naturlig måte omgav oss fra alle kanter !!

Så var pannene med vann på gruene blitt passe varmt for å begynne fargingen av garnet.
Plantefarging var heilt nytt for meg, men jeg tok en Pippi og gledet meg til å lære!!

"Ditte har e aldri gjort før, sa Pippi, så det klarer jeg helt sikker !!" 

Der var altså jeg òg.....men med dyktig læremester i Anne...og"terner" rundt som også hadde gjort dette før, blei det et fantastisk resultat!
Bjørkeblad som alle deltakerne hadde plukket med seg i en full brødpose, gav garnet i gryta dei knall gule og grønne fargetoner....malt Krapprot gav rødfarget garn...og disse to fargene blandet.. blei til nydelige oransjetoner!!
I grytene blei garnet farget,  så skylt i Ekesdalsvannet , plukket reint for rusk, hengt opp og tørket!!
Og for et skue.....og for en glede!! Ditta var utrolig kjekt å lære seg.

Perfekt vær, tilgang på reint vann, en dyktig læremester og soltørking av garnet som henger på årer og staurer.

Vi var ute heile dagen...hadde litt lunsj i det fri...litt kaffi/kake og så var det middag kl.20.00!

Meny: Melon, spekemat og bær til forrett.
            Lammelår tilberedt i kokegrop, poteter, saus og rosenkål til hovedrett.
            Svisker kokt i rødvin med råkrem til dessert !!

Det var 2 kjekke mannfolk ...godt oppdradd av Anne og Anne som ordnet kokegrop og lammelår til oss!!
Tusen takk til dere som brukte så mye tid og energi for at vi skulle få denne nydelige hovedretten.
Vi damene lar oss imponere!!

Mens vi satt ved det fargerike middagsbordet, var det trekning av flotte lotterigevinster, taler og gode ord med påfølgende applauser til både kokker, ledere og bidragsytere.
Stemningen var god og timene gikk så alt for fort, så oppvaskteamet som inkuderte meg måtte svinge oss med etterarbeidet for å bli ferdig før midnatt.
Så når kveldsmørket sèg på, og jeg hadde sagt godnatt til gode
venner, måtte jeg ta meg en rask tur ned til støa for å se etter garnet!
Rett før midnatt krøp jeg til køys med et fornøyd smil om munnen.


Nattsjekk av garnet!


Godt utkvilt...........morgenfugl som jeg er  kl 06.45, snek jeg meg ut av huset, tok en snartur inn på det lille rommet med hjerte på døra, før jeg gikk ned til naustet og beundret det vakre garnet som hadde hengt natten over til tørk.
Og der satt jeg heilt aleine...nøt freden og roen....observerte 2 små ekornunger som leika i treet like ved og hørte at noen steiner fra fjellet falt nedover fjellsida.
Fuglene var også våkne og hilste dagen med vakre, trillende toner !!
Etter hvert som lyset kom blei fargene på garnet klarere og klarere. Det var som å sitte midt i et maleri...... !
Det var mektig!

Morgengry...før solen kommer så høgt på himmelen at den klarer å sende sine stråler ned på vannet og gården.
Ei stille stund før nokken andre var våkne.....ydmyk over livet og naturen ! Takknemlig.

Ikkje nokke kvilehjem selv om det var søndag. 
Etter en stor frokost spikket vi oss nøstepinner, jeg fikk lære meg kontestrikk og i cord-felling av Sissel, vi heklet oss fruktnett og til slutt blei garnskatten fordelt!
Fotosession av kreative damer, mektig natur og vakkert garn var et must før vi pakket, ryddet hus og uteområde, slik at vi en annen gang også har muligheten for å kunne leie denne perlen av et sted !!


Garn, nøstepinner, glade damer og store smil !!


Så skiltes vi...med røde kinn, kanskje noen ekstra fregner på nesen av den sterke vårsola....masse inntrykk, gode opplevelser og vakkert garn i sekken som kanskje blir til et strikkearbeid som minner oss om den kjekke helgen på Hoemsbu.

I rein lykkerus fulgte jeg nok dårlig med på skiltene tilbake mot Molde...så da jeg kjørte noen svingete bakker oppover og så at det stod Åndalsnes på et skilt, forstod jeg at her var det skikkelig skivebom!! 
Hadde jo kommet meg hjem, men.....omvei, tunnellventing og bompenger over den nye brua frista ikkje, så derfor snudde jeg i tide, tråkket på gassen og kunne omtrent kjøre rett ombord på ferga når jeg faktisk kom meg til Molde.

Ørskogfjellet, Sjøholt og Brusdalen...det er en vei som jeg nesten kan kjøre i blinde. Vel hjemme var en etterlengtet dusj førsteprioritet, så var det godstolen, kosedress og frem med PC`n.
Fant innmeldingsskjema til Husflidslaget og ordnet en innmelding til Molde Husflidslag. 
Dinna kreative gjengen av kjekke damer vil jeg holde kontakten med!
En tur til Molde i ny og ne er ikkje nokke problem for meg som er så glad i å kjøre bil.




Takk for ei fantastisk helg !!